Vinteren stopper ikke lufthavnsprojekterne i Nuuk og Ilulissat

Trods mørke, sne, is og bidende kulde arbejder Kalaallit Airports og Munck Gruppen vinteren igennem på at bygge lagre af sten og skærver til anlæg af landingsbanerne – og på at forberede alle de opgaver, der står i kø når temperaturen stiger igen.

NUUK, 10. december 2021 –– Vinteren er ved at sætte ind for alvor her i Grønland, men anlægsarbejdet i Nuuk og Ilulissat fortsætter for fuld kraft gennem selv de allerkoldeste måneder, så de internationale lufthavne kan blive klar efter planen i 2024.

”Vi har talrige aktiviteter planlagt hen over vinteren. Men vi kan naturligvis ikke løse helt de samme opgaver som om sommeren, fordi der er strenge krav til kvaliteten af opfyldningsarbejdet,” konstaterer projektdirektør Aviaaja Karlshøj Knudsen, Kalaallit Airports.

”Sprængningerne fortsætter, som de hele tiden har gjort. Desuden tager vi hele tiden prøver af kvaliteten på de sten, vi bryder, så vi kan anvende de bedste sten til rette formål. Dernæst knuser vi stenene, så de har den størrelse, der egner sig til det, vi skal bruge dem til, og kører dem så i depot,” tilføjer hun.

Det er nødvendigt at kvalitetsteste grundigt, for selv indenfor et lille område på et fjeld kan der være stor forskel på de sten, der brydes – og det er afgørende at bruge materialerne korrekt. Eksempelvis så de hårdeste sten af højeste kvalitet anvendes til asfaltering eller opfyldning øverst på banen.

”Det stiller meget store krav til anlægget, når store, tunge fly skal lande og lette mange gange dagligt år ud og år ind. Særligt her i Arktis, hvor klimaet jo er hårdt ved infrastrukturen. Derfor gør vi vores yderste for at anlægge banerne, så de kan fungere sikkert og effektivt mange år frem i tiden uden behov for kostbare reparationer,” forklarer Aviaaja Karlshøj Knudsen.

Desuden bruger KAIR og Munck Gruppen vinteren til at forberede anlæg og veje, der skal være på plads når temperaturerne stiger igen, og man kan tage fat på andre opgaver.

”Vi er meget opmærksomme på at bruge den korte sommer så effektivt som overhovedet muligt. Derfor er det også her om vinteren, at vi forbereder de mange opgaver, der først kan gennemføres til forår og sommer. Det gælder eksempelvis asfaltering, nedlægning af kabler eller etablering af frostfølsomme tekniske installationer,” siger Aviaaja Karlshøj Knudsen.

Kalaallit Airports holdt tidligere på året åbent hus ved byggepladsen i Nuuk, og på et kommende borgermøde kan man også høre meget mere om projektet i Ilulissat. Det foregår den 12. januar 2022 kl.19:00-21:30 på Mathias Storch Skolen i Ilulissat.

For nærmere information, kontakt venligst (kun pressehenvendelser):  

Mikkel Bjarnø Lund, kommunikationsansvarlig, Kalaallit Airports - mobil: 231700 – mbl@kair.gl