Pressemeddelelse:

Nuuk 2. november 2022

Første del af ny landingsbane i Nuuk åbner

Den sydlige del af den nye landingsbane i Nuuk Lufthavn er nu godkendt og klar til brug. De første fly vil derfor lette og lande som planlagt den 3. november. Færdiggørelsen af sydbanen er en stor milepæl i lufthavnsbyggeriet.

De endelige godkendelser fra Trafikstyrelsen, som er den øverste myndighed for lufthavnsdrift, kom på plads efter en grundig inspektion i sidste uge, og det glæder administrerende direktør i Kalaallit Airports Jens Lauridsen:

"Åbningen af sydbanen i Nuuk er en de helt store deadlines i det samlede lufthavnsbyggeri. Banen er grundlaget for den kommende trafik, og det er med stor glæde, at vi nu er i mål med den del. Jeg synes, der er god grund til at være stolte. At holde den deadline har været vigtigt for tilliden til projektet, det er vigtigt for Grønland, og det er vigtigt for os alle," siger han.

Vigtigt skridt på vejen - men ikke færdigt arbejde
Selv om baneåbningen er et stort skridt på vejen for lufthavnsprojektet i Nuuk, så er det vigtigt at være opmærksom på, at banen ikke er endeligt færdig. Sydbanen har eksempelvis ikke den fulde udstyrspakke, og der skal eventuelt foretages yderligere arbejder. Derfor kan der være en forøget risiko for uregelmæssig trafik frem til den endelige lufthavn står færdig i løbet af 2024.

”Det er en udfordring at bygge en ny landingsbane på stort set samme sted som en eksisterende lufthavn. Derfor kommer vi til i en periode at være at teknisk begrænset, men vi gør alt, vi kan for at overgangen bliver så smertefri som muligt for passagerer og vores samarbejdspartnere,” siger Aviaaja Karlshøj Knudsen, der er projektdirektør hos Kalaallit Airports.

Arbejdet op til godkendelsen er foregået i døgndrift med time-for-time planer. Udfordringerne har været at asfaltere relativt sent på året, og i det hele taget installere udstyr på den nye bane, mens den gamle bane stadig er i brug. Den nye bane ejes af Kalaallit Airports og driftes af Mittarfeqarfiit.

For yderligere information kontakt venligst (kun pressehenvendelser)

Mikkel Bjarnø Lund, Kommunikationsansvarlig Kalaallit Airports - mobil: 231700 – mbl@kair.gl