Topmoderne udstyr giver færre aflysninger i kommende lufthavne

Kalaallit Airports har indgået kontrakt med spanske Comsa om levering af flyveteknisk udstyr til de kommende lufthavne i Nuuk og Ilulissat. Udstyret gør det sikkert at lande under selv svære vejrforhold, øger regulariteten og giver færre aflysninger.

Kalaallit Airports har indgået kontrakt med det spanske firma Comsa Industrial, som skal levere og installere moderne flyveteknisk udstyr i de kommende Internationale lufthavne i både Nuuk og Ilulissat.

Udstyret giver flere og mere sikre landingsmuligheder, særligt under vanskeligere vejrforhold. Det mindsker antallet af aflysninger og er med til at øge regulariteten begge steder.

Aftalen er resultatet af et internationalt udbud, som Kalaallit Airports har gennemført, og hvor firmaer fra både Europa og USA har deltaget. Comsa Industrial vandt udbuddet og glæder sig til at komme i gang.

”Hos Comsa Industrial har vi lang erfaring med at levere og installere flyveteknisk udstyr. Vi er glade for at have vundet opgaven og ser frem til at gøre vores til at sikre endnu mere stabile og sikre flyforbindelser til Grønland”, siger Operations Manager Enrique Cano Samos, Comsa Industrial.

Også hos Kalaallit Airport er der stor tilfredshed med at aftalen er faldet på plads.

”Vi er glade for, at aftalen er landet. Den indledende dialog har været positiv, og vi føler os sikre på, at Comsa kan udføre opgaven professionelt og kompetent. Det er et stort skridt i den rigtige retning for de nye internationale lufthavne”, siger projektchef Jesper Nordskilde, Kalaallit Airports.

Sådan øger flyvetekniske systemer sikkerhed og regularitet

Der vil blive installeret flere forskellige tekniske systemer i de nye internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat.

  • Præcisionslandingsbaner med avancerede indflyvningshjælpemidler gør det muligt for piloter at navigere lodret og vandret ved brug af flyets navigationsinstrumenter under indflyvning.
  • Afstandsmåleudstyr på landingsbanen fungerer som et slags navigationsfyrtårn, der gør det muligt for fly at måle deres position med stor præcision.
  • Meteorologiske systemer med avancerede sensor måler skyhøjden, vind, temperatur samt den vandrette sigtbarhed langs landingsbanen.

Nye kontroltårne

KAIR bygger yderligere et nyt kontroltårn i hver lufthavn. I tårnene vil der selvfølgelig blive installeret et kommunikationsanlæg til at kunne tale med både lufttrafik, mandskab og køretøjer. Som noget nyt i Grønland installeres der også et elektronisk system til håndtering af indkommende og afgående trafik, samt et elektronisk Air Traffic Service (ATS) overvågningssystem. ATS-systemet (ADS-B Ground Equipment), skal bruges til at overvåge alle køretøjer på lufthavnens område. Alle køretøjer bliver udstyret med en sender, så kontroltårnet på en skærm til enhver tid kan se, hvor alle biler er. Det sker for at sikre, at der ikke sker uheld imellem fly og biler. Kontroltårnet får desuden et avanceret videoovervågningssystem til at overvåge hele lufthavnen.

Kalaallit Airports forventer en regularitet i den nye lufthavn i Nuuk på 95 procent - og i Ilulissat en regularitet på 98 procent.

For nærmere information, kontakt venligst (kun pressehenvendelser):

Mikkel Bjarnø Lund, Kommunikationsmedarbejder, Kalaallit Airports - mobil: 231700 – mbl@kair.gl